Що вибрати: окуляри чи контактні лінзи

Что выбрать: очки или контактные линзы

Проблеми із зором – одні з основних захворювань сучасного суспільства. Якщо раніше будь-які відхилення такого плану можна було легко виправити окулярами, то сьогодні людству доступна більш комфортна альтернатива – м'які контактні лінзи. Якщо ви не знаєте, що вибрати – окуляри чи лінзи, рекомендуємо ознайомитись зі статтею, щоб визначити переваги та недоліки кожного методу. 

Окуляри або лінзи: плюси та мінуси

Варіант корекції зору підбирається як індивідуально, і за рекомендаціями лікаря. Перш ніж індивідуально купувати оптику, обов'язково проконсультуйтеся з офтальмологом і отримайте рецепт за своїми свідченнями. 

Окуляри: за або проти

Окуляри – це найпростіше рішення для виправлення наявних недоліків. Оптику такого плану можна вибрати в будь-якій ціновій категорії, тому вона доступна кожному покупцеві. 

Головні плюси очок:

  • Тривала служба, немає необхідності змінювати засіб корекції щомісяця.

  • Різноманітність цінових категорій.

  • Просте впровадження.

  • Стандартний догляд, для якого достатньо мати при собі серветку та футляр. 

  • Можливість підібрати модель, яка приховає недоліки, підкреслить макіяж та інші переваги зовнішності. 

Незважаючи на представлені переваги, окуляри мають і ряд недоліків, які суттєво впливають на комфорт та зручність носія. 

Мінус представленого методу:

  • Довга носка без постійної корекції у лікаря може призвести до падіння тонусу окорухових м'язів, виникнення та посилення короткозорості. 

  • В окулярах складно займатися звичною фізичною активністю: танцювати, грати у футбол, відвідувати тренування у тренажерному залі тощо.

  • При зміні температур скляні лінзи пітніють, що спричиняє масу незручностей.

  • У дитячому віці окуляри виділяють дитину з-поміж інших дітей, через що можуть розвинутися комплекси, невпевненість у собі.

  • Влітку важко поєднувати носіння коригувальної та сонцезахисної оптики.

Під час вибору не варто ігнорувати недоліки цього методу. Об'єктивно оцініть спосіб життя, щоб не стикатися з незручностями. 

Контактні лінзи: плюси та мінуси

Сьогодні на ринку представлена ​​різноманітність м'яких контактних лінз, що дає змогу підібрати максимально комфортну альтернативу. Переваги МКЛ:

  • Немає обмеження поля зору, тож ви завжди зможете бачити чітко.

  • Непомітні під час носіння. За потреби ви зможете підібрати кольорові лінзи, які здатні лише підкреслити природний відтінок очей.

  • Імовірність пошкодження лінз за дотримання правил експлуатації – мінімальна.

  • М'які контактні лінзи – компактні, їх легко можна возити із собою у відрядження, брати на заняття.

  • Лінзи не спадають під час будь-яких активностей та спорту.

  • Залежно від категорії та режиму носіння використовувати МКЛ можна до одного місяця, знімаючи лише на ніч. 

Представлені переваги м'яких засобів, що коригують, багато в чому спрощують життя сучасної людини. Завдяки цьому лінзи сьогодні обирають все більше користувачів.

Недоліки контактних лінз:

  • Оптика такого формату потребує регулярних фінансових вкладень, тому що лінзи потрібно постійно змінювати – з періодичністю від кількох днів до місяця.

  • Використовувати МКЛ при застудних та алергічних захворюваннях – заборонено.

  • При неакуратному надяганні лінза може розірватися або пошкодитися. 

  • Неправильний догляд, порушений режим носіння та заміни можуть спровокувати серйозні ускладнення, неприємні наслідки у вигляді алергічних реакцій, виразок, подразнень. 

  • Техніка надягання м'якої оптики, що коректує, – порівняно складна для новачків. Знадобиться кілька днів, щоб звикнути до надягання.

Вибір кожного виду продукції у будь-якому випадку рекомендується здійснювати строго за рецептом та після детального обстеження у лікаря-офтальмолога.

Контактні лінзи або окуляри: що краще для очей сучасної людини

Обидва методи мають низку переваг та недоліків, тому в кожній ситуації підбір необхідно виконувати індивідуально. Однією з головних особливостей використання товарів такого плану є можливість чергувати кожен метод. Якщо ви виходите виключно з позиції комфорту, розгляньте варіант з м'якими контактними лінзами. З ними вам не доведеться обмежувати себе у звичних активностях. До того ж, ви зможете одночасно носити їх із сонцезахисною оптикою. 

Правильно підібрані окуляри можуть виконувати дві функції: коригуюча, іміджева. Різноманітність форм та кольорів оправ розширюють вибір, що дає можливість підібрати стильну та практичну оптику. 

Вибираючи між лінзами та окулярами, що краще купити, оцініть також такі фактори: вартість оптики, спосіб життя, звички.

Базові рекомендації, які не варто ігнорувати покупцям

  1. Перед придбанням м'яких лінз зверніть увагу на матеріал основи. Гідрогелеві лінзи дуже м'які навпомацки, тому можуть бути проблеми з надяганням. Якщо у вас виникають труднощі з процесом, зупиніться на силікон-гідрогелевій продукції. Різноманітність відтінків дозволяє підкреслити або повністю видозмінити природний колір очей. 
  2. Перед покупкою оцініть особливості своєї професії. Лікарям, лаборантам, мікробіологам, інженерам часто комфортніше працювати безпосередньо у лінзах. Проходьте повноцінне обстеження у офтальмолога, щоб отримати індивідуальний рецепт із чіткою вказівкою таких характеристик, як: радіус кривизни, діаметр лінзи. Зі звичними окулярами – та сама ситуація. Проконсультуйтеся з лікарем, вказавши ваші уподобання. Тільки фахівець може порекомендувати відповідну оптику виробника. 
  3. Купуйте товар відомих брендів з наявністю сертифікату якості або співробітничайте з офіційними представниками торгової марки. При виборі певної ТМ оптики в комплекті рекомендується також купувати контейнер, розчин, засоби дезінфекції.