Які лінзи краще вибрати одноденні або місячні?


картинка з лінзами на 1 день і 1 місяць

Ви коли-небудь замислювалися, які контактні лінзи краще: Одноденні або Щомісячні?

Коли справа доходить до очей і зору, ми розуміємо, що компроміси тут недоречні. Вам знадобляться контактні лінзи, в яких ви можете бути впевнені, що вони виконують свою роботу, не будуть заважати вашій повсякденній праці. З такою великою кількістю пропозицій на ринку, як одноденні, щотижневі та щомісячні контактні лінзи, може бути, трохи складно зрозуміти, які саме вам потрібні.

Саме тому Lens.com.ua вирішили порівняти два найпопулярніших типу контактних лінз, щоденні одноразові та щомісячні. Ми розглянемо переваги кожного з них, допомагаючи вам знайти варіант, який відповідає вашим конкретним потребам і способу життя.
Контактні лінзи за більш ніж двовікову історію зазнали суттєвих змін. Сьогодні асортимент вражає різноманітністю, в якій нефахівцю досить складно орієнтуватися. Тільки лікар знає, на що потрібно звернути увагу під час вибору контактних виробів. Тому необхідно попередньо пройти обстеження та проконсультуватися у офтальмолога.

Які бувають лінзи?

Контактні лінзи розрізняються за:
  • оптичній силі, що вимірюється в діоптріях;
  • дизайну поверхні – сферичні та асферичні;
  • матеріалу – гідрогелеві, силікон-гідрогелеві, водоградієнтні;
  • призначення – для корекції міопії, гіперметропії, пресбіопії, астигматизму;
  • терміни заміни – щоденні, тижневі, місячні, квартальні, піврічні тощо;
  • терміни носіння – денні, пролонговані, безперервні.
Щоб зробити правильний вибір, слід вивчити всі переваги та недоліки різних видів лінз. Найпопулярнішими є одноденні та КЛ місячної заміни. Як визначитися, які з них найкраще підходять саме вам?

Одноденні лінзи: переваги та недоліки

Незважаючи на те, що одноденні лінзи з'явилися нещодавно, фахівці та користувачі встигли оцінити їхні переваги:
  1. Висока гігієнічність – упаковка розкривається перед надяганням КЛ, що забезпечує стерильність виробу.
  2. Економічність – одноденки не потребують спеціальних розчинів для очищення та зберігання, аксесуарів, що дозволяє економити кошти.
  3. Простоту використання - не потрібно витрачати час на догляд за лінзами. Їх можна надягати відразу після розтину блістера та викидати наприкінці дня.
  4. Підвищений комфорт – одноденки тонші, ніж лінзи планової чи традиційної заміни, тому вони практично не відчуваються на очах і період адаптації до них становить лише кілька годин.
  5. Високий профіль безпеки – за день на поверхні не встигає утворитись білковий наліт, що сприяє розмноженню патогенних бактерій та викликає алергічну реакцію.
Але навіть маючи такі вагомі переваги, лінзи-одноденки не позбавлені недоліків:
  • коштують дорожче, ніж інші види КЛ, тому не всі можуть дозволити їх використовувати;
  • фахівці рекомендують одноденні лінзи як стартові, але без певної навички надягати їх досить складно через мінімальну товщину;
  • в одноденках не можна довго перебувати (не більше 6-8 годин), а тим більше спати або спати в них.
Виробники продовжують удосконалювати матеріали та технології, що дозволяє усунути перераховані недоліки одноденних лінз та вивести їх у лідери продажів.

Лінзи на 1 місяць: переваги та недоліки

Лінзи на місяць є оптимальним продуктом щодо ціни - якості. Вони не менш безпечні і комфортні, ніж одноденки, тому більшість споживачів віддають перевагу цьому виду коректуючої контактної оптики. Крім того, лінзи місячної заміни відрізняють такі «плюси»:
  • є кілька режимів носіння (денний, гнучкий, пролонгований, безперервний), що дозволяє споживачеві вибрати найоптимальніший;
  • виготовляються із різних матеріалів, що індивідуалізує вибір;
  • більш щільні, що полегшує процес надягання/видалення;
  • мають високу кисневопроникність і підвищений вміст вологи, що забезпечує тривалий комфорт носіння;
  • вартість нижча, ніж одноденок, а відходів при використанні протягом 1 року набагато менше.
КЛ місячної заміни теж має недоліки:
  • вимагають часу для догляду, суворого дотримання правил зберігання, вкладення додаткових засобів для придбання розчинів та аксесуарів;
  • термін адаптації до них довше через більшу товщину і щільність лінзи;
  • є ризик розвитку алергічної реакції, оскільки розчин, у якому їх зберігають, може підійти користувачеві;
  • за 1 місяць накопичуються білкові відкладення, тому раз на 1-2 тижні потрібно застосовувати ензимне очищення, що також збільшує витрати та підвищує ризик алергії.
Перш ніж зробити вибір між одноденними та лінзами місячної заміни, слід зважити всі переваги та недоліки кожного виду.

Як визначитися із вибором?

Під час візиту до лікаря слід озвучити свої очікування від використання КЛ, у якому режимі їх доведеться використовувати. А лікар врахує всі результати обстеження та порекомендує, які лінзи максимально підійдуть даному користувачеві. Індивідуальний підхід є гарантією високої ефективності та безпеки оптики, що коректує.
Починати носити КЛ рекомендується з одноденних. На їх прикладі можна визначити, чи підходять вони як засіб корекції рефракції або варто зупинитися на окулярах. Одноденки більше підходять тим людям, які не вміють або забувають контролювати правильний догляд виробів, їх режим носіння, заміни.
Якщо немає можливості дотримуватись гігієнічних вимог, підтримувати стерильність та властивості КЛ, то єдиним вибором є одноденні вироби. Лінзи місячної заміни підходять усім, тому що їх асортимент набагато ширший, і кожен споживач може підібрати потрібну модель.

Пропозиція

Кращі бренди зазвичай пропонують варіанти свого продукту та одноденні та терміном на один місяць, тобто ви можете знайти якісні лінзи незалежно від того, який термін носіння ви шукаєте. Крім того, ви зможете знайти торичні та мультифокальні версії щоденних і щомісячних видів. Вибираючи з нашого фантастичного вибору, ви можете розраховувати на преміальні варіанти, які пропонують виняткову візуальну корекцію, незалежно від терміну носіння.

Зручність


Одноденні значною мірою лідирують в цьому питанні. Оскільки ви можете вибрати, в які дні ви хочете носити лінзи, а в які ні. Ви можете, просто одягнути свіжу пару вранці, і насолоджуватися відмінним зором весь день. Також нема потреби чистити та зберігати лінзи в розчині щоночі, через те, що ви можете просто викинути їх, перш ніж лягти в ліжко.

Гігієна

Коли ви носите нову пару кожен день, щоденні лінзи становлять собою більш гігієнічний варіант для ваших потреб. Проте завжди краще брати з собою запасну пару про всяк випадок. З іншого боку, місячні лінзи можуть бути настільки ж гігієнічні, якщо ви стежите за процедурою очищення і зберігання, рекомендованої вашим офтальмологом. Дотримуючись цих рекомендацій, ви можете позбутися від будь-яких бактерій, які знайшли свій шлях до лінзи, і ви можете зберегти стійкість до цих неприємним подразників.

Ціна

Хоча вам доведеться купувати засоби по догляду для контактними лінзами, щоб стежити за ними, одне місячні все одно зазвичай виявляються трохи дешевше, ніж щоденні, оскільки ви просто платите за меншу кількість лінз. У нашому калькуляторі ми постаралися порахувати реальну вартість одного дня носіння, і скільки коштує запас лінз на три місяці.

Комфорт

Як і з деякими іншими факторами, комфорт повністю залежить від власника. У той час як носії щомісячних лінз, як правило, говорять, що вони більш зручні через їх чудового утримання вологи, і ідеальні для тих, хто страждає від сухого ока, існує велика кількість щоденних одноразових лінз, розроблених, щоб запропонувати винятковий комфорт в цьому питанні.

Висновок, які лінзи краще вибрати одноденні або місячні:

Підбиваючи підсумки, досить складно вибрати переможця між щоденними та лінзами на 1 місяць. Є переваги для обох варіантів, в той час, як є тільки одна важлива постійна - це очі, для яких призначені лінзи. Кожна пара очей унікальна, що означає, що ваші візуальні вимоги повністю специфічні для вас. Ось чому завжди краще поговорити з вашим оптиком, щоб дізнатися, які лінзи, і які терміни носіння, будуть працювати краще за все для ваших очей і вашого способу життя.