Правила зберігання контактних лінз




Контактні лінзи, крім одноденних, потребують правильного зберігання. Інакше їх ефективність та безпека буде порушено. Щоб уникнути псування, виключити інфікування, необхідно знати, як і де зберігати лінзи.

Як правильно зберігати лінзи?

Як зберігати КЛ, можна дізнатися у лікаря-офтальмолога або спеціаліста-контактолога. Лінзи планової заміни відразу, як знімають, поміщають у відповідний розчин, найчастіше багатофункціональний. Такий розчин видаляє білковий наліт, що накопичився протягом дня, і забруднення у вигляді пилу, частинок косметики, бактерій.
Крім того, у спеціальному розчині зберігаються фізичні властивості лінзи – її структура, еластичність, вміст вологи. Рідина дезінфікує виріб та не викликає алергічної реакції. Вилучені із розчину лінзи не потрібно промивати. Вони готові до використання.
Правила зберігання вимагають, щоб лінзи були поміщені спеціальний контейнер. По-перше – це зручно, тому що осередки мають маркування, і користувач завжди знає, яка лінза призначена для якогось ока. По-друге, глибина осередку розрахована на дизайн лінзи та її легко виявити у розчині. Контейнер має мінімальний розмір і зручно носити з собою, брати в дорогу.
Упаковка щільно закривається, що дозволяє не побоюватися протікання рідини. Щоб не сплутати лінзи для лівого та правого ока, рекомендується щодня починати знімати та надягати їх з одного й того самого ока, наприклад, з правого. Подібний ритуал позбавить необхідності згадувати, де яка лінза.
Контейнер також потрібно регулярно очищати та обполіскувати тим самим розчином, в якому зберігаються лінзи. Очищену ємність сушать на чистій серветці в перевернутому вигляді, а потім заповнюють свіжим розчином. Об'єм має бути таким, щоб він повністю покривав лінзу. Розчин змінюють після кожного занурення лінз. Двічі використовувати його не рекомендується, щоб уникнути інфікування очей. Термін використання контейнера 1 місяць, після чого його краще замінити на новий.
Перед поміщенням у рідину КЛ необхідно протерти пальцями, так зване механічне очищення, та сполоснути тим самим багатофункціональним розчином. Температура зберігання лінз та розчинів повинна бути кімнатною. При транспортуванні допустима зміна температури в діапазоні від +4 до +45°С, але тільки на короткий час.

Що робити не можна?

Правила зберігання потребують чіткого виконання алгоритму. Заборонено:
  1. Для зберігання, промивання лінз використати воду, особливо водопровідну. У ній високий вміст солей, які утворюють наліт на виробах, роблять їх твердими, непрозорими. Хлорка у рідині впливає на структуру матеріалу лінзи. Крім того, спеціальний розчин має рН та осмолярність, наближені до людських біологічних рідин, що підтримує еластичність та гідратованість МКЛ.
  2. Застосовувати інші засоби для зберігання та очищення лінз. Жоден з альтернативних методів (слина, дистильована або кип'ячена вода, фізрозчин, хлоргексидин та ін.) не є безпечними для КЛ та очей споживача. До складу спеціалізованих розчинів входять зволожуючі, очищаючі та дезінфікуючі речовини. Вони відсутні в альтернативних засобах.
  3. Двічі застосовувати той самий розчин. У ньому активно розмножуються бактерії із біоплівок на лінзах. При повторному використанні вони можуть спричинити інфікування та розвиток кон'юнктивіту, кератиту та інших патологій.
  4. Зберігати та транспортувати лінзи при низькій (нижче +4°С) температурі, а тим більше піддавати їх заморожуванню.
  5. Змішувати розчини різних виробників. Якщо однієї рідини не вистачило, щоб заповнити осередки контейнера, її потрібно вилити і налити нову. Доливати можна лише продукт тієї ж марки.
  6. Використовувати лінзи та контейнери довше за рекомендований термін заміни.
Щоб МКЛ повністю очистилися від нальоту та забруднень, їх потрібно тримати у розчині не менше 4-8 годин. Найменший термін не може гарантувати стерильність виробу. Потрібно стежити за чистотою розчину. Не можна залишати флакон відкритим або торкатися носиком різних поверхонь, чіпати його брудними руками.

Коли час їх міняти?

Контактні лінзи щоденної заміни утилізують після кожного використання. Їх не можна застосовувати повторно. КЛ планової заміни мають свої терміни використання, зазначені на упаковці. Їх не можна ігнорувати. Виробляють лінзи:
  • частою плановою заміною – термін їх використання 1-2 тижні;
  • планової заміни – строком на 1-3 місяці;
  • традиційної заміни – ≥ 6 місяців.
Рекомендовані терміни не можна ігнорувати. Виробник розраховує їх, виходячи зі складу матеріалу, параметрів носіння та інших показників. Початок відліку стартує з моменту розтину блістера або іншої упаковки з новою парою лінз.
Нові контактні лінзи доведеться купувати, якщо під час огляду виявлено:
  • подряпини, тріщини та інші пошкодження на поверхні виробу;
  • помутніння, наліт;
  • нерівні краї, втрати форми.
Деформація та втрата властивостей КЛ відбувається за порушення правил зберігання. Пошкоджені лінзи не виконують своїх функцій і можуть викликати травми очей, інфікування.
Зрозуміти, коли час купувати нові лінзи, можна і за своїми відчуттями:
  • почервоніння очей;
  • почуття дискомфорту, печіння, «піску»;
  • зниження гостроти зору у лінзах;
  • освіту «ореолів» навколо предметів;
  • прискорене моргання;
  • рясна сльозотеча і т.д.
З появою цих симптомів як необхідно замінити пару лінз на нову, а й пройти обстеження в офтальмолога. Причиною дискомфорту можуть стати не лише зіпсовані лінзи, а й зовнішні внутрішні чинники.